Huis verkopen? Laat de zolder renoveren!

In de meeste huizen wordt de bovenste verdieping het minst verzorgd. De zolder is de plek waar al de rommel wordt opgeslagen en waar weinig wordt schoongemaakt. Kortom; er wordt bijna niet naar omgekeken. En dan, als er het plan is om te verhuizen en het huis te koop staat, bedenkt men zich plotseling dat het wel een puinhoop is boven in huis. En dan is het te laat. Wie van plan is om binnenkort zijn woning te koop te zetten en nog geen zolder met bestemming heeft komt beter in actie en verzint een oplossing. En de keuze om dit zelf te doen of over te laten aan professionals is aan de bezitter zelf natuurlijk.

Klusbedrijf inschakelen of zelf doen?

Voor wie weinig tijd over heeft is het misschien beter om de keuze te laten vallen op een timmerbedrijf dat de zolder flink onder handen neemt. De prijs zal wel hoger zijn dan wanneer zelf wordt gewerkt, maar het resultaat zal er beter uitzien en de klus is een stuk sneller geklaard. Voordat deze keuze gemaakt wordt is het eerst verstandig om te bepalen wat de bestemming van de zolder wordt. Zo kan er een extra slaapkamer gerealiseerd worden of een kantoor ingericht voor thuiswerk. Ook is het verstandig om alvast vast te stellen wat de renovatiekosten gaan worden. Dan weet je ook of er een nodige renovatielening afgesloten moet worden.

Slapen of werken?

Ook als er voorlopig nog niet wordt verhuisd kan het verbouwen van de zolder heel handig zijn. Met het oog op de toekomst kan er gunstig gebruik gemaakt gaan worden van de bovenste etage van het huis. Denk aan meer kinderen in de komende jaren die een slaapvertrek nodig hebben of voor kinderen die ouder worden en behoefte hebben aan een kamer met extra privacy of rust om te kunnen studeren.

Vergroot de woningwaarde

Het maken van een nieuwe kamer op zolder is dus vooral praktisch voor eigen gebruik, maar ook bij de verkoop van het huis telt dit mee. De woning zal hoger getaxeerd worden. Maar voordat het als kamer mee geteld mag worden moet de ruimte wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet de ruimte afgesloten kunnen worden met een deur. Er hoeft geen muur meteen aan het trappengat gemetseld te worden. Beter is om een kleine tussenruimte over te laten voor bijvoorbeeld de wasmachine. Deze staat op zolder prima uit het zicht en niemand heeft er last van. De afscheiding van de kamer kan door middel van een makkelijk te plaatsen gipswand en een deur. Zo ontstaat er echt een aparte kamer.

Slim omgaan met ruimte

Mocht de kamer nu wat klein van formaat zijn dan zijn er een aantal handige oplossingen om ruimte te besparen. Op zolder lopen wanden meestal schuin af en is er veel ruimte waar niet gelopen kan worden. Hier kunnen veel spullen opgeborgen gaan worden door gebruik te maken van knieschotten. Het gebruik van lichte kleuren tenslotte geeft de kamer een ruimer karakter.