Verklaring van het woord Hierarchie

Van boven naar beneden. Zo werken we in bijna elk leefomgeving. Van school tot een multinational. De leidinggevende en de mensen die de taken uitvoeren. Is dit hoe de mens het best opereert?

Altijd zo geweest

De oeroude vergelijking van schaap en herder is er altijd geweest. Om nou de mensen die geen leidinggevende functie hebben een schaap te noemen is misschien wat te krom. Al hoewel een schaap wel zorgt voor meerdere behoeftes waar we bijna allemaal gebruik van maken. Een wollen onderdeken is altijd wel lekker tijdens de winter. Het is niet alleen deze vergelijking het is ook terug te zien in allerlei oude culturen en civilisaties. De Egyptenaren hadden farao’s en hun werkkrachten. Oud Europa werd geregeerd door adel en leenheren. De boeren werkten op hun grond in ruil voor bescherming en onderdak. Je zou denken dat dat we niet meer in zo een bepaald structuur leven maar het is tog wel vergelijkbaar. Je betaalt belasting en leent vaak geld om te kunnen wonen en leven in het land van Nederland.

Tegenwoordig

Het structuur dat er een baas is en de mensen eronder is niet altijd zo zwart op wit. Het is wel zo dat we in veel levensomstandigheden zo een structuur terug zien. Vroeg beginnen met school en als je je diploma hebt gehaald kan je lekker beginnen met werken en eindelijk niet elke dag boeken sjouwen om ze telkens weer in de lockers te plaatsen. Het kan zijn dat je eindigt bij een big companie. Big companies gebruiken meerdere vormen van hiërarchische strucuteren in hun bedrijf. Het is voornamelijk een soort van piramide structuur dat delegeert naar beneden. Er is wel een trend groeiende die de flat structure wordt genoemd. De bedoeling van het structuur patroon is dat er zo veel mogelijk levels tussen leden wordt verwijderd. Met levels wordt er voornamelijk bedoelt het aantal mensen waar je aan moet delegeren of andersom, dus gehoorzamen. Het is een stimulans om de werknemers van het bedrijf meer vrijheid te geven en verantwoordelijkheid. Dit versnelt ook het beslissing proces.

Toekomst

Waar je leiders hebt heb je ook mensen die niet tevreden zijn met de leidinggevende. In de recente jaren zijn er veel klachten aangekomen dat de rol verdeling niet gelijk oploopt.

De baas zou zo een 60 procent meer verdienen dan zijn werkgevers. Het is niet alleen de verdeling op de werkvloer. Bekijk de verhouding van huishoudens in Amerika. De top 1 procent van Amerika verdient ongeveer 99 procent van het totale inkomen van Amerika.

Als dat nog niet duidelijk is heb ik een uitleg voor je. Stel dat er 10 mensen zijn en in totaal 10 bananen. Wat nou als 1 persoon 9 bananen in beslag neemt en laat de overige 9 personen 1 banaan delen, dat klinkt niet echt eerlijk of wel? Er is een project en bedrijf bezig in Spanje die de zaken van leidinggevende anders aanpakt. De leden van het bedrijf kiezen gezamenlijk een leider uit die op dat moment het meest geschikt is. De gekozen leider leidt dan het team in totaal 2 jaar zodat er geen dictatuur bestaat en er zal vervolgens een nieuw leider gekozen worden. De leider verdient niet meer dan 5 procent van de werknemers. Het doel van zo een structuur is om ervoor te zorgen dat iedereen zich belangrijk voelt voor bedrijf en zo zijn motivatie volop inzet. Als het bedrijf groeit groeit de loon van iedereen daarin mee.

Het land wordt geregeerd door een gekozen partij, dat is voornamelijk het geval in de westerse landen. In andere landen zou het anders kunnen zoals een staat waarin geloof de norm voor wetten zijn. Uit voorbeelden kan worden geconcludeerd dat dat niet altijd even toegankelijk kan zijn of eerlijk. Je vraagt je af of de gekozen manier van de westerse samenleving misschien ook niet zo goed is. Recente conflicten in het midden oosten laat toch blijken dat het bemoeien van westerse landen daar gedeeltelijk een oorzaak voor is geweest. Verder zijn er steeds meer en meer protesten en vragen of de regering wel in het belang van het volk werkt.

De vraag nu is kunnen mensen voor zichzelf zorgen en self providing zijn. Het is waarschijnlijk een te grote stap op dit moment maar zou het stap voor stap waar gemaakt kunnen worden? De volgende stap in de evolutie. Los laten van het concept herder en schaap. Er zijn veel aspecten die we moeten verbeteren om dit te realiseren maar het is in ieder geval wel een interessante gedachte om soms van te dromen. Denkend aan het liedje imagine van John Lennon zal denk ik wel een stap kunnen zijn.